Verzorging

Na het vluchtprogramma, in september, krijgen de duiven open hok tot ongeveer eind oktober. Meestal niet later, want dan worden de roofvogels weer actief!! En roofvogels die zijn hier ook in grote getalen aanwezig. Door mijn verzorger, sinds eind 2009, worden de duiven in de ochtend van water en wat voer voorzien en daarna uitgelaten. Tegen de avond worden ze binnen geroepen en gevoerd. Het voer dat ze krijgen is een ruimengeling, met wat snoepzaad en grit er door heen gemengd.

In de winter wordt ook ruimengeling gevoerd, maar nu met gerst en wat grit eraan toegevoegd. Er wordt nu maar 1 keer per dag gevoert, namelijk tegen de middag. Overal in de hokken ligt een laag stro, dus het schoonmaken van de hokken is er niet bij. Alleen onder de schapjes is er een plank, waar de meeste mest op terecht komt. Deze wordt af en toe schoon gemaakt, tevens ook de broedhokken waar de doffers zitten.

Tijdens de kweek worden de kwekers of vermeerderaars of hoe ze genoemd worden op alleen ruimengeling gezet, met wat grit erdoor heen. Als de jongen uit het ei komen, krijgen ze een kweekmengeling met wat P40 er doorheen voorgezet. Ook vanaf deze tijd wordt er bakallerhande op het hok gezet. Hiervan zijn ze gek op als ze jongen in het nest hebben liggen.

In het voorjaar, vanaf begin maart, worden de vliegduiven over gewend naar de toekomstige afdelingen. Dit zijn namelijk de jongen van afgelopen jaar, die op het weduwnaarshok plaats hebben genomen. Als alle doffers gewend zijn, worden de trainingen weer stukje bij beetje weer opgevoerd. Het stro bij de snelle weduwnaars wordt verwijderd en er wordt elke dag nu twee keer schoongemaakt. Bij de overnachtfondweduwnaars blijft het stro heel de zomer in de hokken. Alleen de broedhokken worden schoongemaakt.

De weduwnaars krijgen een vliegmengeling voorgeschoteld met wat gerst,dieetvoer en wat grit erdoor heen gemengd. Nu worden ze weer 2 keer per dag gevoerd. De overnachtfond weduwnaars worden naar een overnachtfondvlucht toe een aantal dagen voor het inkorven een vetrijker voermengeling gegeven. Bij de snelle weduwnaars wordt dat ook gedaan, alleen met een dagfondvlucht. Andere vluchten wordt een vliegmengeling gegeven, met wat superdieet erdoor.

De jongen worden vanaf het spenen een aantal weken kweekmengeling met grit gevoerd. Als ze een beetje buiten komen wordt er omgeschakeld van kweekmengeling naar een vliegmengeling. Daarna als ze goed gaan trainen wordt er wat gerst aan toegevoegd. Bij de snelle jongen wordt er twee keer per dag schoongemaakt. Bij de overnachtfond jongen ligt er stro op de vloer en er wordt hier niet schoongemaakt.

Na de rui, in het najaar worden de hokken allemaal schoongemaakt en van schoon stro voorzien.