Het spel

Wouter speelt het spel op weduwschap alleen met weduwnaars. Iedere week voor het inkorven worden de duivinnen getoond. Bij thuiskomst krijgen de weduwnaars ook direct hun duivin te zien. De fondweduwnaars gaan met goed weer iedere week mee vanaf het moment dat de vitesse vluchten beginnen. Bij slecht weer wil het wel eens gebeuren dat de fond weduwnaars thuis gehouden worden. De vitesse duiven die ook aanwezig zijn in de kolonie bij Wouter van Nederpelt gaan wel iedere week mee tot de dagfond begint en dan worden de duiven opgesplitst. De jaarlingen blijven op de midfond en de oude gaan mee met de dagfond. De laatste dagfondvlucht gaan alle vitesse duiven mee.

De fondduiven gaan tot drie weken voor hun ingeplande fondvlucht mee. In die drie weken worden ze op een afstand van circa 30 kilometer weggebracht naar gelang het weer het toelaat.

Na de laatste vlucht worden de duiven gekoppeld en mogen zij nog een jong groot brengen. Daarna worden zij gescheiden en word er geselecteerd. De overgebleven oude duiven verhuizen naar het jonge duiven hok en krijgen de aankomende jaarlingen de gelegenheid om in het weduwnaarshok hun plekje te vinden. De bezette broedhokken worden gesloten en de aankomende jaarlingen kunnen zich op hun gemak gaan settelen.

Met de kerst worden alle duiven weer gekoppeld en gaan de oude weduwnaars terug naar het weduwnaarshok. De eieren van kwekers worden overgelegd naar de weduwnaars waar geen eieren van aangehouden worden. Ze brengen samen met hun duivin de jongen groot en rond de 20 dagen worden de jongen weggehaald en gaan samen met hun moeder naar het jonge duiven hok.

Na de eerste wedvlucht “Duffel” worden de weduwnaar weer herkoppeld, zij mogen dan 5 dagen broeden en gaan dan weer over op weduwschap.